Kurs

Hvilke kurs kan du velge mellom?

Vi holder for tiden kurs i swingformene Lindy hop og Balboa. Vi kan også holde nybegynnerkurs i salsa på forespørsel. Alle ukeskursene går i Musikkens hus i Risør.
Det begynner nye kurs hvert semester og kursene varer i 8-12 uker. Målet er at det skal være minst 6 ganger med undervisning på hvert kurs, pluss noen ganger der det er mulig å trene med instruktør tilstede. Det hender også at vi bruker deler av en kurskveld til å snakke litt om dansens opprinnelse og utvikling, og gjerne også om musikken vi spiller.

I tillegg til ukeskursene, hender det at vi setter opp helgekurs. Da annonserer vi dette spesielt.

Hvordan er det å gå på kurs hos oss

Vi danser først og fremst for å ha det trivelig og for å bevege på oss. Dans er en fin treningsform, både sosial og morsom. Vi begynner alltid timene våre med litt oppvarming. Det er viktig for oss at alle blir litt varme i kroppen og får løst opp litt i stive muskler før vi begynner. I undervisningen fokuserer vi på å danse så mye som mulig, og vi bytter partner på kursene.

Hva er Lindy Hop?

Swing oppstod i Harlem (New York) på 20/30-tallet, og ble danset til musikk fra storband og jazzmusikere. Både dansen og musikken spredte seg raskt til resten av kloden, og utviklet seg i mange forskjellige retninger.

På våre kurs tar vi utgangspunkt i den opprinnelige swingformen (Lindy hop), og lærer deg grunnelementene i dansen. Dette er danseteknikk som har mange fellesnevnere med andre danseformer slik som tango, salsa og selskapsdans for øvrig.

På kurset vil du lære elementer fra flere swingformer, blant annet jitterbug, blues, boogie woogie, charlston og rock’n’roll.

Hvis du vil se Lindy hop danset, anbefaler vi disse klippene på YouTube:

Alle disse klippene er Lindy hop. Dansen har utviklet seg over lang tid, og kan derfor danses på mange forskjellige måter. På kursene våre holder vi oss stort sett på gulvet, men du vil lære mange av de andre elementene som vises i videoene.

Hva er Balboa?

På Balboahalvøya syd for Los Angeles begynte folk på 1920-tallet å danse til swingjazzen på en annen måte enn lindyhopperne. De fulgte den samme rytmen, men danset tett og med små trinn. Ofte ble trinnene til en «shuffling» hvor føttene alltid hadde kontakt med gulvet. Det er derfor en fordel med glatt gulv og glatte sko (lærsåle) når man skal danse Balboa.

Opprinnelig ble det danset kun i lukket posisjon (Pure Bal). Senere har man lagt til en del swing-turer og fått Bal Swing. Balboa egner seg til rask musikk, når man vil roe ned, eller når det er trangt på dansegulvet. Det er enkelt å skifte mellom Lindy og Balboa midt i en dans. Populære danseband i gullalderen var Lionel Hampton, Charlie Barnet og Artie Shaw.

Balboa kan virke som Lindy Hops innadvendte søster, men de som er glad i dansen, sier at den gir en helt spesiell drømmeaktig flyt og samfølelse med dansepartneren.

Et eksempel fra hvordan det danses i dag ser du her:

(teksten om Balboa er klippet fra Bårdar Swing Club sine sider)